lauantai 7. toukokuuta 2016

Luento Aineiston valinnasta 3.5.2016


Hyvää syntymäpäivää, Huuko!
Luennolla Ulla puhui lasten- ja nuorten aineiston valinnasta. Jotta lapset saadaan lukemaan, on tärkeää että kirjasto hankkii laadukkaita kirjoja. Kuvitus ja fontti ovat tärkeitä elementtejä, jotta kirja olisi mielekäs. Tärkeitä kriiteereitä ovat myös kotimaisuus ja kirjan kestävyys. Itse tykkään kovasti Kustannus-Mäkelän tuottamista lastenkirjoista. Niissä on kauniit värit ja selkeä teksti. Ja kestävät yllättävän hyvin kovassa käytössä. Muonion kirjaston ja kirjastoauton kestosuosikkeja lasten kirjoista ovat Huuko-kirjat ja Disneyn kirjat, varsinkin kaikki prinsessakirjat.

Meillä kirjastoautossa on myös norjankielistä lastenkirjallisuutta. Monesti lapset haluaisivat lainata suomenkielisiä lastenkirjoja, koska niissä on paljon kauniimmat kuvat ja kirjankannetkin ovat houkuttelevimpia. Mutta kielen takia äidit eivät anna lainata niitä.
Tässä pari esimerkkiä norjankielisistä lastenkirjoista.



Hyvän lastenkirja
opettaa lapselle kieltä
opettaa aikaan ja paikkaan
opettaa lasta orientoitumaan sosiaalisesti


Aina välissä on hyvä pyytää myös ulkopuolista arviointia lastenosaston kokoelmasta. Opettajat ja päiväkodin henkilökunta voivat kertoa oman mielipiteensä siitä, onko lastenosastolla riittävästi laadukasta kirjallisuutta, onko jotain vanhentunutta tai puuttuuko joku tärkeä kirja sieltä. Luennolla puhuttiin myös siitä, että lastenkirjallisuus ei välttämättä vanhene niin äkkiä. Näinhän se on, hain itse juuri viime viikolla asiakkaalle varastosta Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti